fbpx

Fiberprocessen – steg för steg

Vi jobbar för fullt med att bygga ut vårt fibernät och varje dag blir fler hem utrustade med framtidens uppkoppling. Teleservice har under årets andra kvartal kopplat in över 1 000 nya bostäder på fiber. Det innebär att vi nu totalt har 8 500 inkopplingar i vårt fibernät. Men fortfarande är det många som ivrigt väntar på att bli inkopplade.

Vi förstår att det kan vara frustrerande att vänta och kanske sitter du där hemma och undrar vad det egentligen är som tar sån tid? Varför kan man inte bara få fiber direkt när man beställt? Fiberprocessen är ganska lång och för att du ska få ett hum om allt vi gör, så vill vi enkelt berätta om de olika stegen – vägen till att få fiber.

Först – projektering och tillstånd

Först gör vi grovprojektering och tar in avtal (markavtal, trafikverkstillstånd, tillstånd från länsstyrelsen). Denna etapp tar ca 4-8 månader beroende på hur snabbt vi får in markavtalen.

Om någon markägare inte ger oss markavtal är risken stor att vi behöver projektera om, och eventuellt söka nytt trafikverkstillstånd (som tar cirka 5 månader att få).

Dags för utsättning och grävning

När väl projekteringen är klar och vi fått alla tillstånd lämnas det över till vår egen anläggningsavdelning som begär utsättningar för att inte gräva på befintliga kablar och ledningar. Sen sätter vi igång med att gräva ner våra fiberslangar! Detta görs i två etapper – först de slangar som vi kallar stamnät som binder ihop nätet, och sedan alla tomtingrävningar.

Innan det är dags för tomtingrävning kommer ni alla som beställt fiber att bli inbokade på ett projekteringsbesök. Då kommer vår projektör ut och planerar hur slangen in till er fastighet ska dras och sedan hur den ska gå in i huset, samt var fibernoden i huset ska placeras. Då kan du också göra eventuell beställning av installation i fastigheten under besöket med projektören.

Sista steget – fiberblåsning, svetsning och installation

När väl alla slangar är på plats så kommer våra fiberblåsare ut och blåser i fibern i de nedgrävda slangarna. Därefter tar våra svetsare vid och förbinder nya stamnätet med befintligt nät i en fibersite.

Nu är fibernätet klart och vi kontaktar dig för att boka in en tid för installation. Därefter kan du börja använda dig av din fiberanslutning – framtidens uppkoppling.

Kom gärna in i någon av våra butiker i Sjöbo eller Ystad och hämta broschyren om hur inkopplingen av din bostad går till. Du hittar även broschyrerna här.