fbpx

Teleservice testar elbil – tänker på framtiden

Teleservice är med i ett projekt som heter Elbilslandet Syd. Under en tvåveckorsperiod lånar Teleservice en bil som drivs enbart av el (Nissan Leaf), för att se hur det fungerar i vårt arbete.

Vår installationschef Johan Breisel har testat bilen under en vecka.

– Elbilen  som koncept är ju fantastisk, säger Johan. Den är tyst, snabb och fungerar alldeles utmärkt för mig som pendlar från mitt hem i Hörby. Räckvidden har inte varit några problem för mig och det är en härlig upplevelse med all teknik som hjälper till på färden. Vid inbromsning går kraft tillbaka till batteriet och bilen justerar själv både hastighet och plats på vägen genom adaptiv farthållare och sensorer som ser till att man inte kör över vita linjer. Med kameror runt hela bilen får man hjälp vid parkering eftersom man ser bilen ovanifrån på en skärm, säger Johan.

Miljömässigt finns det en del frågetecken om tillverkningen av batterierna som används. Det krävs en hel del för att tillverka en elbil i dagsläget, i förhållande till gamla bilar, men efter några tusen mil är den här skillnaden kompenserad och därefter gör man ju faktiskt inga utsläpp längre. Detta stämmer speciellt bra i Sverige eftersom elen till största delen är producerad av förnyelsebara energikällor. Teleservice köper sedan många år tillbaka bara in grön el.

Teleservice miljöchef, Mattias Nicklasson, har sedan länge haft ögonen öppna för bilar med alternativa bränslen.

– Vi måste göra en omställning för framtiden. I Sverige lever vi som om vi har cirka 4 jordklot att förbruka varje år. En förändring måste göras och elbilar är ett rejält steg i rätt riktning. Bränslet är vår största betydande miljöaspekt och varje förändring här gör skillnad. När det kommer konkurrenskraftiga alternativ på lastbilar kommer man att kunna se ännu större förändringar, säger Mattias.