fbpx

Innan du postar nästa semesterbild på sociala medier, läs våra tips!

jun 26, 2024

Äntligen är sommaren här och för många är det snart dags för den där efterlängtade semestern! Om du är en person som gärna vill dela med dig av dina upplevelser på sociala medier, tänk på att även inbrottstjuvar håller koll där för att se vem som är hemma och vem som är i väg. Innan du postar din nästa semesterbild, läs våra tips för att minska risken för otrevliga överraskningar när du kommer hem.

Undvik att dela dina resplaner
Skriv inget om dina semesterplaner eller frånvaro i förväg. Listiga tjuvar kan enkelt komma åt din profil och få reda på att ingen är hemma på ett tag.

Posta om din semester när du är hemma
Vi förstår att man gärna vill dela med sig av sina upplevelser, och självklart ska du göra det! Men vänta tills du kommit hem med att lägga ut dina bilder och berätta vad du har hittat på.

Begränsa synligheten
Använd funktionen sekretessinställningar på dina konton, där du styr vem som kan se dina inlägg. Säkerställ att det enbart är dina närmaste vänner och din familj som kan se dina uppdateringar när du är iväg.

Undvik platstaggning i dina inlägg
Se till att du stängt av funktionen för platstaggning i din sociala kanal. På så vis kan följaren inte längre se vilken plats du befinner dig på i dina inlägg. Undvik även att checka in på olika platser med din telefon som exempelvis restauranger, barer eller semesterorter.

Skydda dina uppgifter
Tänk på att inte lägga ut bilder på konsertbiljetter eller andra bokade arrangemang. Många gånger är det lätt att ta reda på namn, adress och personnr genom ett bokningsnummer.

Välj ett säkert wifi för viktiga ärenden
Ska du göra ett bankärende eller något annat myndighetsärende är det viktigt att tänka på vilket wifi du använder dig av. Wifi som finns på till exempel hotell, flygplatser och restauranger klassas som osäkra. Vet du med dig att du kommer behöva göra viktiga ärenden under semestern kan en VPN vara lösningen. Detta är en tjänst som skapar en säker och krypterad anslutning över ett mindre säkert nätverk.