fbpx

Från Allsvenskan till arbetsledare på Teleservice

jul 5, 2024

I Nybrostrand drygt en mil öster om Ystad, bor vår arbetsledare och kvalitetsansvarig Mattias Andersson med sin familj. Mattias karriär på Teleservice började för åtta år sedan, en tid som varit fylld av kompetensutveckling och olika roller. Enligt Mattias är det bästa med jobbet utvecklingsmöjligheterna och den goda stämning kollegorna emellan.  

Med cirka 150 meter till havet och med skogen precis runt hörnet i Nybrostrand, bor Mattias tillsammans med sin familj. En plats som han verkligen trivs på och särskilt bra trivs han i trädgården, där han gärna spenderar sina lediga dagar med familj och vänner. Då Mattias även är känd som Teleservice alldeles egna Österlenguide, passade vi på att fråga honom vad man som besökare av hans hemort absolut inte får missa. Svaret vi fick var: 

 – Stranden, Nybrobadet och Hildas där man kan bli serverad god pizza och öl. Jag tror att folk mestadels åker hit för att spela golf, men om jag ska vara ärlig så är det nog bara ett ställe man passerar. Porten till Österlen står det på skyltarna så det är värt att nämna trots att alla Österlenare kommer bli arga på mig nu, säger Mattias.  

Tidigare karriär som fotbollsspelare i Allsvenskan  

När Mattias var yngre var han professionell fotbollsspelare på heltid och spelade fem säsonger i Allsvenskan för Trelleborgs FF. Under sin fotbollskarriär deltog han i EM i Portugal och fick möjlighet att se många delar av världen, en upplevelse som är få förunnat vid 17–18 års ålder. Det var en knäskada som satte stopp för Mattias fotbollskarriär. Idag använder han sina kunskaper och strategier från fotbollstiden till att vara tränare i samma sport.  

 Trots tidigare skador lever Mattias ett aktivt liv, där han spelar padel och löptränar. Löpningen är ett nyfunnet intresse som han ser som ett sätt att utmana sig själv på. Han ska därför springa 8-milsloppet Full moon-race som sträcker sig längs med kustremsan Ystad till Haväng. Han säger själv att det är oklart om han kommer att klara det men att han älskar utmaningen.  

En platsannons på Arbetsförmedlingen ledde honom till Teleservice  

Det var när Mattias och hans fru väntade sitt första barn som han insåg han att han behövde en förändring i sitt liv och bestämde sig för att ha ett arbete istället för de två han hade vid den tiden. Han arbetade då som arrestvakt i häktet hos Polisen på nätterna medan han på dagtid arbetade som resurs på en gymnasieskola i Ystad.   

– Jag såg en annons på Arbetsförmedlingens hemsida om att Teleservice sökte anläggare och sökte tjänsten. Och på den vägen hamnade jag här, säger Mattias med ett leende.  

 

Flera olika roller 

Under sina åtta år på Teleservice berättar Mattias att han fått förmånen att prova på flera olika roller. Utöver rollen som anläggare har han arbetat som villaprojektör, säljare av villaavtal och nu senast som arbetsledare och kvalitetsansvarig. Anledningen till att han började som säljare var för att han skadade sitt knä och behövde rehabilitering som innebar att han inte belastade det.  

– Jag fick inte belasta mitt knä som anläggare och är väldigt tacksam över att Teleservice hittade en annan lösning för mig under min rehabiliteringstid.  

Rollen som arbetsledare och kvalitetsansvarig 

På frågan om hur en typisk arbetsdag som arbetsledare ser ut, svarar Mattias att det inte direkt finns någon typisk dag för honom, eftersom alla dagar ser olika ut. Han berättar att hans huvudsakliga arbetsuppgifter är att leda anläggningsarbeten genom att planera och fördela uppgifter samt säkerställa att säkerhets- och ordningsföreskrifter följs.  

I rollen som arbetsledare hanterar han även kontakten mellan Teleservices olika avdelningar, entreprenörer och leverantörer för att optimera arbetsprocessen och projektgenomförandet. Som kvalitetsansvarig inspekterar Mattias markarbeten för att säkerställa att kvalitetsstandarderna uppfylls. 

Vi var nyfikna på vilken typ av utbildning som krävs för att kunna arbeta i en liknande roll som Mattias och han svarade då: 

–  De flesta har vanligtvis gått bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Där väljer man senare inriktning mot arbetsledare. Vill man utbilda sig till arbetsledare efter gymnasiet finns det många olika kurser och utbildningar att gå via till exempel yrkeshögskolor.  

 

Teleservice som arbetsgivare  

Det bästa med att arbeta på Teleservice, enligt Mattias, är utvecklingsmöjligheterna och den goda arbetsmiljön. Under åren har han fått bygga på sin kompetens genom olika utbildningar som till exempel BAS-U och BAS-P för byggarbetsplatsmiljösamordning, arbete på väg, entreprenadjuridik och robust fiber. Han berättar även att Teleservice är bra på att ge sina medarbetare möjligheter till utveckling och säkerställer att alla får den utbildning som krävs för att utföra arbete av hög kvalitet och säkerhet. 

 En bonus är att det alltid är bra stämning på jobbet. Även om vädret och ljuset kan göra stor skillnad för humöret då i princip alltid medarbetare befinner sig utomhus, hör han aldrig någon klaga på det.  

Avslutningsvis, frågade vi Mattias om hur han ser på sin framtid hos Teleservice framöver. Han svarade då:   

– Jag önskar och hoppas att jag får minst 8 år till och kan växa och utvecklas tillsammans med Teleservice.