fbpx

Fiberinkopplingen – så går det till

Varje dag kopplar vi in nya bostäder i vårt fibernät. När det är dags för just din bostad så kan det vara bra att känna till processen – och vilka möjligheter du har till att påverka installationen.

1

Projektering

Här tar vi fram en plan på hur vi ska dra in fiber i din tomt och hur vi kopplar in bostaden. Vi undersöker närmare tomtens och fastighetens förutsättningar och går igenom med dig hur vi ska gå tillväga. Vi behöver även tillgång till insidan av bostaden för att bestämma var fibernoden ska installeras.

2

Grävning

Här gräver vi på din tomt för att koppla din fastighet till vårt fibernät. Vi följer planen som togs fram vid projekteringsbesöket. Eftersom vi inte behöver åtkomst till din bostad vid det här tillfälle så behöver du inte nödvändigtvis vara hemma om du inte vill eller har möjlighet.

3

Inkoppling

Här installerar vi vår fibernod i bostaden och kopplar upp den mot fibernätet. Fibernoden ska sitta inomhus så därför behöver vi komma in i din bostad vid detta tillfälle. Efter detta besöket är du ansluten till framtidens uppkoppling – och redo att börja använda dina fibertjänster!

Så här kopplar vi in

Vi genomför grävning fram till tomten, ingrävning till fastigheten, håltagning i vägg och installation av fibernod. Allt arbete som vi genomför på din tomt och bostad ingår i installationskostnader för fiber, du behöver alltså inte betala något extra. Vi väljer den enklaste och kortaste vägen fram till bostaden som vi fastställer vid projekteringsbesöket. Fibernoden installerar vi på motsvarande insida i din bostad där fiberkabeln kommer in. Inkopplingen av din egen utrustning inne i bostaden ansvarar du själv för.

Skräddarsy din inkoppling

Vill du själv bestämma hur vi drar fiberkabeln fram till din bostad eller var vi installerar fibernoden så kan vi självklart tillgodose detta. Prata då med oss när vi gör projekteringsbesöket så tar vi fram en offert på hur vi kan genomföra detta.

Extra installationstjänster

Vid inkopplingsbesöket kan vi även utföra andra installationstjänster inne i din bostad. Vill du kunna koppla husets alla datorer, surfplattor, smarta telefoner eller annan utrustning till fiber så behöver du ett gediget nätverk med WIFI. Kanske du vill sätta upp central lagring till familjens alla filer eller kanske du behöver extra TV-uttag i flera rum. Samtala med oss vid projekteringsbesöket så kan vi ta fram ett förslag till dig.

Behöver du extra hjälp vid installation?

Ladda ner vår broschyr ”Kom igång med fiber” för att se vad våra duktiga tekniker kan hjälpa dig med när vi ändå är i ditt hem.

Vad kostar det att installera fiber?

En komplett anslutning består av grävning fram till tomten, ingrävning till fastigheten, håltagning i vägg och uppsättning av fiberuttag.

För att utnyttja fiberanslutningen behöver du teckna avtal för de tjänster som du vill abonnera på.

Priset för en komplett anslutning i etablerat villaområde, med fiberuttag är 33 850 kr inkl. moms, utan eventuellt ROT-avdrag. Möjlighet att ansöka om avdrag finns*.

Kostnad för router och eventuell kabeldragning och uttag (t.ex. nätverks-, antenn- eller telefonkabel) längre än 50 cm från fiberuttag tillkommer. Offert ges vid förfrågan utifrån önskemål.

 

 

*Beslut om avdrag för ROT/RUT tas av Skatteverket.

Förklaringar

Etablerat villaområde:

Villa i område där vi finns etablerade, med minst fem samtidiga anslutningar i kvarteret.

Komplett anslutning:

Anslutning färdigt in i fastigheten med fiberuttag monterad.

ROT/RUT

ROT/RUT-avdrag kan nyttjas om så önskas. Detta kommer att framgå på ditt fiberanslutningsavtal. 

Vanliga frågor

Har du frågor kring fiberutbyggnaden? Här kan du läsa de vanligaste vi får in. Om du har ytterligare frågor så kan du självklart kontakta vår kundservice.

Hur lång tid tar processen?

Exakt hur lång tid hela inkopplingsprocessen tar varierar beroende på förutsättningar i de olika områdena. Vi försöker givetvis vara så snabba som möjligt men i regel tar det mellan 3 – 6 månader från det att vi bokar ett projekteringsbesök tills det att du är uppkopplad och kan börja använda fibertjänsterna.

Vad är en fibernod?

Fibernoden är ibland även kallad mediaomvandlare och är den apparat som sitter inne i din bostad och tar emot signalerna från vårt fibernät. Till fibernoden kopplar du sedan in din egen utrustning. Fibernoden ägs av Teleservice och ingår i dina installationskostnader. Tänk på att fibernoden behöver kopplas in till ett ledigt eluttag för att fungera.

Är det något mer jag behöver?

Vi ser till att din bostad är redo för att börja använda fiber-anslutningen efter att allt är inkopplat. Har du dessutom tidigare beställt tjänster så ser vi till att de är igång vid sista besöket. Det innebär att du kan koppla in din befintliga router eller TV-apparat direkt i vår fibernod och börja surfa eller titta på TV. Vill du ha hjälp med inkopplingen av din egen utrustning eller skaffa ny? Läs mer i vår broschyr ”Kom igång med fiber”.

Gör en intresseanmälan!

Din intresseanmälan är inte bidande, men hjälper oss att planera utbyggnaden effektivare. Gör din intresseanmälan redan idag!