fbpx

Timmies imponerande karriärsresa inom Teleservice

Året var 2020, covid 19 hade just startat och en smått nervös Timmie Nilsson klev in genom dörrarna för att göra praktik på Teleservice it-avdelning. Han skulle vara på servicedesk, där huvuduppgiften är att ge support till kunderna via telefon – och på den tiden var Timmie inte alls speciellt förtjust i att prata i telefon. Men tack vare hans eget mod och stöttande kollegor så blev Timmie snabbt en riktig stjärna i servicedesk, och direkt efter praktikperiodens slut blev han anställd. Sedan dess har Timmies karriärsresa på Teleservice fortsatt spikrakt uppåt.

Teknikintresset fick honom att börja studera

Timmie har så länge han kan minnas alltid varit intresserad av it och teknik. Ett av hans första jobb var som kameraman där han åkte runt i Sverige och filmade boxning och simning. Jobbet var oftast väldigt kul och spännande, men Timmie ville mer. Han bestämde sig därför för att studera it-driftsteknik i Kristianstad. På skolan sa de att cirka 90% av alla fick jobb efter utbildningen, och så blev det även för Timmie.

Hur kommer det sig att du valde att göra din praktik på just Teleservice?

– Jag bodde i närheten och hade hört att där fanns en bredbandsavdelning som jag då hade tänkt söka praktik på. Sen när jag gick in på hemsidan för att fylla i praktikant-formuläret så såg jag att det även fanns en stor it-avdelning, vilket passade in klockrent på min utbildning.

Gjorde du något speciellt under din praktikperiod som du tror bidrog till att du sen blev erbjuden en tjänst?

– Jag var duktig på att intressera mig och ställa många frågor för att lära mig så mycket som möjligt. I början dubbelkollade jag också oftast så att det jag gjorde blev rätt, jag tycker nämligen att det är bättre att våga ställa frågor än att chansa – speciellt när man är ny.

Det sägs också att du har egna servrar som du testar olika grejer på?

– Det stämmer! Jag älskar ju att få saker och ting att fungera och på mina egna servrar kan jag labba och testa precis hur mycket jag vill. Skulle jag förstöra något så är det bara att börja om igen. Jag har lärt mig massor på detta vis.

För cirka ett år sedan blev du antagen till ett mentorsprogram som leds av Tillväxtsyd.
Vad innebär det egentligen?

– Det kallas ”Mentorskap Syd” och är ett program anordnat av Tillväxt Syd som erbjuder personer som är mellan 21 och 34 år stöd i sin fortsatta karriärsutveckling. Min dåvarande chef Mattias anmälde mig till programmet och jag blev lyckligtvis utvald.

Nu ska han bli riktigt bra på att hålla i presentationer också

Timmie har valt att fokusera sin medverkan i programmet på att bli bättre på presentationsteknik. Till sin hjälp har han fått en grym mentor vid namn Percy Gustavsson som han har träffat en hel del gånger nu. Programmet som är på ett år har snart nått sitt slut och som ett sista steg ska Timmie hålla en presentation för sin mentor. Och faktiskt så är han inte ett dugg nervös.

Kan du ge oss några bra tips på vad man kan tänka på när man ska hålla en presentation?

– Alltså, jag har insett nu att det finns väldigt få personer som på riktigt älskar att hålla i presentationer, det kan kännas lugnande att tänka på det. Sen är det viktigt att tro på sig själv! Och om du av någon anledning inte tror på dig själv så får du helt enkelt låtsas att du gör det, för du behöver den självsäkerheten när du ska hålla din presentation.

Vilka egenskaper tycker du själv att du har som gör dig till en grym IT-konsult?

– Jag är lugn och trygg, samtidigt som jag är driven och hela tiden strävar framåt. Ofta utsätter jag mig själv för saker som jag inte är helt bekväm med, för jag vet ju att det är så jag utvecklas. Och det har både jag själv och våra kunder nytta av.

Vad är det allra bästa med ditt jobb?

– Kollegorna, utan tvekan. Det är de som driver mig framåt. Det handlar om att ge och ta och varje gång jag ger till mina kollegor, så får jag ännu mer tillbaka. Vi är ett sammansvetsat gäng och jobbar alla mot samma mål och är väldigt duktiga på att stötta varandra längs vägen.

Har du själv kämpat dig fram i karriären här på Teleservice, eller känner du att du blivit pushad och fått stöttning i att komma framåt?

– Jag har absolut fått både pushning och stöttning av mina chefer på Teleservice, vilket jag är tacksam för. Det har gett mig ett mycket bättre självförtroende och numera tror jag på mig själv på ett helt annat sätt än innan jag kom till Teleservice.

Du har gjort en enorm utvecklingsresa, känner du dig fullärd?

– Nej! Inte alls. Jag har massor kvar som jag vill lära mig. Jag ska gå lite nätverksutbildningar nu inom kort. Sen vill jag fortsätta att fördjupa mina kunskaper inom AI och virutalisering.

Vad är det som lockar med AI och virutalisering?

– Virtualisering ger en möjligheter att mer effektivt använda sin hårdvara för att kunna köra flera olika funktioner. AI är fantastiskt och där finns oändliga möjligheter att utnyttja verktygen inom detta. Det sämsta med AI är dock användaren.

Hur menar du då?

– AI-programmen gör precis det du ber dem om, och det kan bli lite farligt om användaren inte riktigt vet vad det är man ber om. Vi behöver helt enkelt fortsätta utvecklas i hur man på bästa sätt använder dessa verktyg.

Du har gått från studier, till praktik, till servicedesk, medverkat i mentorprogram och sadlat om till it-konsult – vad är nästa steg i karriären?

– Jag trivs väldigt bra där jag är. Men om jag i framtiden ska vidare inom Teleservice så hade det varit roligt att få jobba på vår bredband-driftsavdelning, avslutar Timmie Nilsson.