fbpx

Smittsamt virus stoppat

Ett smittsamt virus (Bad Rabbit) spreds i förra veckan över världen. Det var återigen ett krypteringsvirus som förstör information som finns på din dator och som även kan spridas till servrar.

Alla som använder Teleservice tjänst IT Drift Funktion Klient eller Server (ingår i alla Guld/Silver/Brons-avtal) blev  vaccinerade mot den här versionen av viruset väldigt snabbt, men alla ska som vanligt fortsätta vara försiktiga i sitt arbete med vad man klickar på och godkänner. För de kunder som ännu inte är avtalskunder rekommenderas att se till att säkerhetsrutiner, uppdateringar och antivirus fungerar som det ska. Tyvärr kan ofta krypteringsvirus tränga igenom skydd. Ett av de säkraste skydden som finns idag är antivirusprogrammet Webroot. Om du är intresserad av att veta mer om våra avtal för företag, så kontakta oss via den här länken till Kundservice

Bad Rabbit är ett s.k. krypteringsvirus som spreds bland annat genom servrar som uppmanade användaren att klicka för att uppdatera Flash. När det infekterar en dator börjar det kryptera filer på hårddisken. Viruset letar också efter filer på nätverksenheter som datorn har tillgång till och krypterar filerna även där. Efter att ha krypterat informationen visade det upp en uppmaning att betala pengar för att låsa upp datorn. Därför kategoriseras det även som ett s.k. utpressningsvirus. Man ska dock aldrig betala, utan i stället polisanmäla händelsen.

För att återställa en dator som smittats krävs återställning av backup. Se därför till att säkerhetskopieringen görs och fungerar.