fbpx

Ola Grevskog är årets veteran på Teleservice

jun 10, 2024

Kontakten med kunder och kollegor är halva nöjet med jobbet. Att förstå hur teknik fungerar är en annan stor drivkraft för Årets veteran. Efter 27 år på Teleservice är han en uppskattad kollega som generöst delar med sig av sin kunskap och erfarenhet. Årets veteran vet också hur man gör kunder och markägare nöjda och tackar inte nej till att prova en ny ölsort. Möt Ola Grevskog!

Tanken att han kunde bli utsedd till Årets veteran hade inte slagit honom när han under middagen på Teleservardagen 2024 kallades upp på scen för att motta sitt pris. Att få utmärkelsen är kul och hedrande tycker projektledaren som är som stoltast över sitt jobb när kunder inte märker att det har utförts.  

Projektledare med intresse för teknik

Intresset för teknik och hur saker och ting fungerar och hänger ihop är oförändrat sedan han började hos oss för 27 år sedan, men i övrigt har mycket förändrats.

Dels har jag ju vuxit lite, dels har jag provat många olika roller. Jag känner mig annorlunda. 

Ola kom till Teleservice som tjugotreårig elektriker och introducerades till Teleservice genom en kompis som då arbetade här. 

Jag började som installatör och installerade nätverk, bland annat. Jag har varit runt på olika avdelningar och har haft massor med olika arbetsuppgifter under åren. Projektledning är det jag hållit på med längst.

Och det är som projektledare, och för den delen också arbetsledare vid fiberinstallation, som han har trivts allra bäst. Efter att ha arbetat som installatör fick Ola ansvar för en grupp medarbetare som jobbade med fiberutbyggnad.

Jag har lite svårt för att inte vara med och styra och ställa, säger Ola med ett leende.

När han var arbetsledare handlade vardagen mycket om planering, att boka in jobb med kunder och att vara ute och titta på jobb. 

Först jobbade jag med installation och sen gick jag över till anläggning. Där var jag både projektledare och arbetsledare. Jag planerade när vi skulle gräva åt företag och privatpersoner och hade hand om hela kedjan för utsättning och annat. 

Lång erfarenhet kommer till användning

Förmåga att fundera ut lösningar som tar hänsyn till både kostnader och kvalitet har präglat hans arbete genom åren.

Tyvärr är fibernät ofta byggda i flera omgångar. Verkligheten stämmer inte alltid med vår dokumentation och då får man ta snabba beslut i samråd med anläggarna. De ringer mig ofta för att få olika svar. 

När han inte själv har svaren pratar han med Teleservice fiberprojektörer för att hitta lösningar. Kollegorna har också en stor roll i att Ola trivs så bra på jobbet.

Jag trivs fruktansvärt bra med kollegorna jag har. Trivs man bra så är det halva jobbet.

Så löd motiveringen för årets veteran Ola Grevskog

Kan konsten att göra kunder nöjda

Motiveringen till Årets veteran tar upp att Ola har sinne för att skapa goda kundkontakter, inte minst med markägare. Han berättar att han brukar komma med förslag i dialoger med kunder och samtidigt försöka låta kunden vara med och bestämma. 

Det kan handla om hur man bäst gräver på en mark men också om att fråga kunden vad han eller hon vill ha ut av projektet. Om kunden exempelvis vill ha nedlagt något rör i marken eller om de ska dra kablar inomhus så kan vi kanske göra det när vi ändå är där.

En del markägare är ganska trötta på det grävarbete som utbyggnaden av fiber ofrånkomligen för med sig. Inte sällan har olika leverantörer lagt ner fiber i omgångar och när nya operatörer tar över ett område innebär det oftast ett behov av mer grävarbete. Ola försöker i sina kontakter med markägare att betona det positiva med att vi gräver, att alla i grannskapet får en stabil internetuppkoppling. 

I anläggningsbranschen är inte alla lika seriösa, vilket försvårar för oss som är det. Det är därför viktigt att vi gör ett bra jobb och kan hänvisa till det när vi pratar med markägare som är skeptiska.

Att göra markägare nöjda handlar mycket om att ta hänsyn till marken man gräver på och att alltid försöka åstadkomma så liten åverkan som möjligt. 

Jag är väldigt stolt över anläggarna när de har varit ute och kunden ringer och frågar om vi har varit där. 

För närvarande projektleder Ola förtätningen av fiberutbyggnaden i Hörby tätort. Sedan väntar Tomelilla, Blentarp, en del av Ystad och Vollsjö på honom. Bland annat! 

Utanför projektledarrollen på Teleservice är humlebaserade drycker ett intresse. I några år har Ola bryggt eget öl hemma i Bussjö utanför Ystad. Stout, lager, IPA och ale står alla på meritlistan. 

Det smakar oftast lite godare när man själv har gjort ölet. Man måste prova sig fram. Vissa blir en flopp, men många blir goda.

Nyfiken på fler av Teleservice medarbetare?

Här möter du några fler.