fbpx

Enkla tips på hur du sänker din elkostnad

Är du bekymrad för din elkostnad? Under de senaste månaderna har elpriset rusat i stora delar av Sverige och vi är många som fått en chock när vi öppnat vår elräkning. Och visst kan vi tänka oss bra mycket roligare saker att lägga pengarna på?

Här har vi tagit fram några enkla tips på hur du kan sänka din elkostnad.

Belysning och din elkostnad

Smart app, Philips hue, elkostnad

Belysning är en sak som drar mycket av hushållselen. På Teleservice säljer vi många produkter för det smarta hemmet, som du enkelt styr via din mobil eller surfplatta. Ett exempel är LED-lampor från Philips Hue, som styrs via en app, så att du själv kan styra styrka och sätta timer på din belysning, direkt i telefonen. Annars så är även app-styrda eluttag ett bra tips, som även de styrs via din telefon eller surfplatta för enkel avstängning eller timer.  

Uppvärmning – sänk din elkostnad

Vanligtvis så utgör uppvärmningen av ditt hus ungefär 60 procent av energibehovet och är därför mest kostsamt. Resten utgörs av varmvatten och hushållsel. Eftersom uppvärmningen är så kostsam så är det där man kan spara mest pengar. Genom att skruva ner temperaturen tre grader i de utrymmen som du inte använder dagligen kan du göra stor skillnad. Men att se över tätningen i huset, exempelvis runt fönster kan också hjälpa.  

Smarta element kan påverka din elräkning

Netatmo Smart Radiator är också ett tips på en bra produkt när vi pratar om att sänka sin elkostnad. Det fungerar som ett reglage som du sätter på dina element. Du kan då schemalägga din uppvärmning efter dina rutiner. Värm bara upp när det behövs, i de rum du befinner dig i. Du styr, ändrar och håller koll på husets värme via en app i din telefon eller surfplatta. Välkommen till Teleservice butiker om du vill köpa produkten eller bara vill få mer information.

Smart element - Sänk elkostnad med Netatmo smart radiator

Vatten – spara pengar

Den dagliga hygienen kan också vara en energibov, i alla fall när det kommer till att tvätta sig. Uppvärmning av vatten kan vara dyrt under denna period! Så välj att duscha istället för att bada. Att fylla upp ett badkar med varmt vatten, jämfört med att ta en snabb varm dusch kan vara kostsamt. Generellt räknat så kostar det för en normalperson 500kr om året att duscha varje dag, medan ett bad om dagen kan kosta 1500kr per år. Så på en familj finns det absolut pengar att spara här! Och när du duschar, försök duscha lite snabbare än vanligt, testa och se – det kommer att göra skillnad på din elräkning.

Fyll tvättmaskinen

Liksom med diskmaskinen så tipsar vi om att fylla tvättmaskinen innan du kör igång den. För oavsett hur full den är så drar den också samma mängd energi.

Köksmaskiner och din elkostnad

elkostnad, köksmaskiner

Många produkter i köket kan vara stora energibovar, och således kan de påverka din elkostnad. Diskmaskin är ett bra exempel, som oavsett hur full den är alltid drar samma mängd energi. Så se till att fylla den ordentligt innan du kör den. Du kan också, på vissa moderna maskiner, välja att dra ner temperaturen på vattnet, vilket drar ner energiförbrukningen något.  

Kyl och frys – rätt temperatur

Kyl och frys är andra bovar som du kan justera. Vanligtvis så är det standard med +5 i kylskåp och -18 i frysen. Se till att hålla dessa eftersom varje grad kallare ökar användningen av energi med cirka 5%. En frys som dessutom är full med frost drar ännu mer energi, så se till att frosta av din frys, gärna två gånger om året. 

Spis – spara energi

Beroende på vilken spishäll du har, kan den också förbruka mycket energi. Ett bra och billigt tips är att använda dig av en vattenkokare för att koka vatten. I stället för att värma upp vattnet på spisen. Det går åt väldigt mycket mindre energi att värma vattnet i vattenkokaren först.  

Hoppas tipsen kan hjälpa dig att få ned din elkostnad och göra dig något lite gladare nästa gång du öppnar din elräkning!