fbpx

5 saker att tänka på när du ska köpa ny tv!

Dags att köpa ny tv? Här ger vi dig fem tips på vad som kan vara smart att tänka på inför köpet!

1. Vilken storlek ska tv:n ha?
Hur ska du veta hur stor tv du vill ha och behöver? Jo, det beror på lite olika aspekter. Bland annat hur långt ifrån tv:n du kommer att sitta. Tumregeln är hellre för stor än för liten, eftersom dagens kvalitet är så pass bra. Större tv äventyrar inte bildkvaliteten! Mindre tv är att föredra om du exempelvis ska ha den i sovrummet, medan 55 tum och uppåt passar bra om du ska ha den i vardagsrummet.

2. Vilken skärmupplösning ska tv:n ha?
Där finns huvudsakligen tre olika upplösningar när du väljer tv: Full HD (1080p), 4K UHD (Ultra HD) och 8K. I dagens utbud hittar du sällan HD-tv-apparater längre, eftersom 4K har tagit över som ny standard. Många streaming-tjänster, men även baskanaler, levererar innehåll i 4K. Om man investerar i en tv med 4K upplösning så håller den kvaliteten i ett par år framöver. Med 8K upplösning får du tv-upplevelse utöver det vanliga och innehåll i 8K ökar stadigt på marknaden.

3. LED, OLED eller QLED?
Den äldre standarden Plasma och LCD är nästa helt utfasade i dagens tv-utbud. Idag är det bildteknikerna LED, OLED och QLED som gäller. LED är det billigaste alternativet av de tre och har en imponerande låg energiförbrukning. QLED är nästa nivå av LED och kan återge färgrymder helt korrekt, oavsett ljusstyrka. Vilket resulterar i imponerande mättade och naturliga färger. OLED är framtiden tv, som ger perfekt svärta och imponerande hantering av snabba rörelser.

4. Vad ska du använda din tv till?
Här finns det mycket att ta i aktning när du ska välja tv. Tv-apparater blir bara smartare och smartare, med fler funktioner och system som gör det enklare för dig som användare. Nästan alla tv-apparater idag är så kallade smart tv, som kommer packade med appar inbyggda i tv:n. Det kan vara värt att fundera på vilka appar som är viktiga för dig. Är det Netflix eller Viaplay? Vill du kanske ha inbyggd Chromecast i din tv eller kunna röststyra den? En annan aspekt är vilka in – och utgångar som finns i din tv. Hur många HDMI-ingångar behöver du för att koppla upp dina externa enheter? Vad behöver du för att koppla in ditt externa högtalarsystem eller din Sonos Beam? Även design kan vara värt att nämna i detta avsnitt. Fundera över hur du vill att din tv ska se ut, vill du att den smälter in i rummet som det ska placeras i eller ska den kanske vara mer iögonfallande? Önskar man det senare så kan Amblight vara något att kolla efter!

5. Vilket varumärke – och vilket pris?
Sist men inte minst så ska du fundera över vilket varumärke på tv:n som du gillar bäst, samt vilket pris du är beredd att betala. Det finns mycket att välja på, men störst är Samsung, Philips, LG och Sony. Sett till design skiljer de sig inte jättemycket åt, men operativsystem och funktioner gör. Vissa kör egna system och andra använder sig av AndroidTV. Tittar man på funktioner så är exempelvis Samsung ensamma om att ha QLED och Philips ensamma om att erbjuda Amblight på sina tv-apparater. Priset avgörs av de punkterna som vi har nämnt innan och självklart har vi alla olika budget att lägga på en ny tv. Gå igenom vad som är viktigt för dig! Det kan vara en idé att gå ner lite i storlek för att få en tv med bättre teknik och prestanda, alternativt köpa förra årets modell. Oavsett vad så är det viktigt att försöka hitta en tv som du blir nöjd med och som uppfyller dina önskemål!

Teleservice bjuder på leverans och installation när du köper en ny tv!
Du vet väl om att du alltid är välkommen till våra butiker i Ystad och Sjöbo – vår butikspersonal står redo att guida dig och svara på frågor när du ska välja tv. Just nu bjuder vi dessutom på leverans och installation när du köper en ny tv hos oss. Så passa på!

Lycka till när det är dags att köpa din nya tv!