fbpx

11 tips till dig som jobbar hemifrån

Under pandemin är vi många som jobbar hemma – vissa på heltid, andra bara några dagar i veckan. Oavsett så krävs det att ditt hemmakontor är väl anpassat för just dina behov. Då blir arbetsdagen både enklare och mer effektiv. 


Här har vi satt ihop en guide med tips på hur du gör ditt hemmakontor bekvämt och praktiskt.

Sitt bra!

Du känner säkert igen att man enkelt faller ur sina rutiner och hamnar i soffan eller till och med i sängen under arbetsdagen. Därför är det viktigt att ha en bra bestämd plats som är din arbetsplats i hemmet. Investera i ett skrivbord och en riktigt bra kontorsstol. Detta förbättrar ergonomin avsevärt och får kroppen att må bättre.


Dämpningsmatta

När man sitter länge så blir man enkelt stel i axlar, rygg och nacke. Om du kan så variera med att stå upp och jobba, om du har möjlighet. Om du står mycket istället för att sitta så är det kanon för kroppen, men fötterna kan bli trötta. Då kan du investera i en dämpningsmatta som gör det mjukare för ben och fötter.


Laptop-ställ
Ett annat alternativ kan vara att investera i ett laptop-ställ till din dator, så att du får en mer bekväm position för dina ögon och nacke. Till det kan du behöva ett externt tangentbord, som ofta går att köpa med en avlastande gummikudde för dina underarmar. En extern mus är också en god idé om du köper ett laptop-ställ.  

Extern skärm

Om du väljer att köra på med din laptop som den är så kan en extern skärm vara ett annat alternativ. Dela upp ditt skrivbord på två och få dessutom en större skärm med större yta som är snällare mot dina ögon.

Ljud och kamera

Om du sitter i många möten dagligen så ställs det vissa krav på bra ljud och kamera. En bra webbkamera kan uppgradera din bildkvalitet och du kan samtidigt placera den efter tycke och smak, kanske i en vinkel som du anser är din bästa. Om du delar ditt hem med en sambo, barn eller rumskompis så kanske du inte ljudet i ett möte ska komma ur dina högtalare. Då är det värt att lägga en peng på bra och bekväma hörlurar, gärna med bluetooth och mic. Tänk på att du kommer att ha dom på dig mycket och ibland under längre perioder.

Digitala verktyg – Microsoft 365
En annan viktig aspekt av ditt hemmakontor är de digitala verktygen du använder. Det är viktigt att de fungerar bra och uppfyller dina behov och krav för att kunna jobba på bästa sätt. Teleservice är proffs på att implementera Microsoft 365 och med det så får du tillgång till en rad olika verktyg som underlättar ditt dagliga arbete. Hör gärna av dig till oss om du vill ha hjälp att komma igång.

Ljuset
I ditt hemmakontor så är faktiskt ljuset en viktig punkt att beröra. Att sitta i för mörkt ljus gör att ögonen måste anstränga sig mer och huvudvärk är en vanlig följd av detta. För att undvika det så se gärna till att du sitter så att du får tillgång till naturligt ljus. Om de ljusa timmarna är få, som de är i Sverige, så kan ljuskällor hjälpa dig. Ett bra tips är ljuskällor från Philips Hue, som går att styra via en app i din mobil. Du kan enkelt anpassa ljuset efter vilken tid på dygnet det är och hur tillgången på ljus ser ut vid din arbetsstation. Det är dessutom enkelt att skapa egna förinställningar i appen som gör att ljuset alltid är som du vill ha det. Vi har massor av produkter från Philips Hue och andra smarta hemmet lösningar som kan hjälpa dig med detta.

Stabil internetuppkoppling!
Det kanske mest väsentliga för ett bra hemmakontor är självklart internet. Utan en bra och stabil uppkoppling blir det dagliga arbetet mycket svårare för många. Se till att du har en router med bra signal så att du får snabb uppkoppling oavsett var du sitter. Bor du väldigt stort så kanske du behöver komplettera routern med extra accesspunkter för att bibehålla bra uppkoppling genom hela huset. Teleservice har ett brett utbud av routrar och signal-förstärkare.

Micropauser!
Till sist så vill vi tipsa om saker som inte har med det tekniska eller digitala att göra. Starta dagen med bra rutiner och fall inte in i dåliga mönster bara för att du är hemma. Planera väl och ha tydliga arbetstider. Ta både micropauser – som att hämta kaffe eller vatten, men även längre pauser, för lunch eller fika. Det är viktigt för återhämtningen!