fbpx

Vad gör en installatör och fibersvetsare?

nov 11, 2019

Hur många fiberinstallationer har vi gjort på Teleservice? Varför får man inte fiber direkt när man beställt? Och hur många installationer hinner man egentligen med på en arbetsdag? Vår installatör och fibersvetsare Fredrik Persson hjälper oss att förstå fiberprocessen.

Vad gör en fibersvetsare?
Vi är mitt i en expansiv fas där vi lägger mycket av våra resurser på att utvidga vårt fibernät. På installationsavdelning som leds av Johan Breisel jobbar 18 personer. En av dem är Fredrik Persson som jobbar som installatör och fibersvetsare. Fredrik har jobbat på Teleservice sedan 2012 och just nu håller han på mycket med omkopplingar. Både i fiberrummen på Teleservice och ute i skåpen. Hela Sjöbos fibernät är indelat i etapper och vi är just nu på etapp 9 av 19 när det gäller omkopplingar. Fredrik och hans kollegor har fullt upp med andra ord.

Omkopplingar, varför gör vi det?
– Vi bygger om det gamla nätet som är underdimensionerat. Det är väldigt mycket jobb med det, men det krävs att vi gör det om vi ska få ett robustare nät. Det gamla nätet är inte lika bra dokumenterat – förr hade vi inte samma möjligheter att göra det så bra som det går att göra med de programmen vi har idag.”, berättar Fredrik.

Fibern är gjord av glas och är tunnare än ett hårstrå. Att skala och svetsa fibern kräver mycket noggrannhet och försiktighet, men Fredrik skulle nog kunna göra det i sömnen vid det här laget. För efter lite snabb huvudräkning kom vi fram till att han troligen har svetsat runt 100.000 fiber.

När får jag fiber?
På Teleservice installerar vi fiber på löpande band och har hittills gjort cirka 12000 fiberinkopplingar. Folk som beställt fiber av oss är ivriga att bli inkopplade och en vanlig fråga vi får är ”när får jag fiber?”

Vi förstår såklart att det kan vara frustrerande att vänta och att folk undrar vad det egentligen är som tar sån tid. Varför kan man inte bara få fiber direkt när man beställt? Men sanningen är den att fiberprocessen är ganska lång, säger Fredrik.

Processen att få fiber är indelad i många olika steg: Grovprojektering, projektering (markavtal/trafikverkstillstånd), villaprojektering, stamnätsgrävning, villaingrävning, stamnätssvets/blås och slutligen installation. Med tanke på alla de olika stegen så är det ofta svårt att ge några exakta tider för när man får fiber – mycket kan hända längs vägen, såsom utdragna svarstider för avtal och tillstånd.

– Än så länge håller vi oss i rätt antal utifrån deadline med 3000 inkopplingar om året, och det tempot planerar vi självklart att hålla uppe, säger Fredrik.

Att installera fiber
Varje dag gör varje installatör tre eller fyra installationer. Varje installation varierar i tid beroende på omständigheterna, men oftast tar det mellan 1,5-3 timmar per kund. När installationen är färdig kan kunden direkt börja använda sig av våra bredbandstjänster – internet, tv och telefoni via fiber.

Vilken hastighet är vanligast att folk tar på sitt bredband?
– De flesta väljer 100/10 och någon tar 100/100. Men 100/10 är en lagom hastighet för att kunna streama film och surfa. Spelar du eller någon i hushållet mycket spel så kan 100/100 vara ett bra alternativ.”

Fredrik, vad är egentligen det roligaste med ditt jobb?
Jag trivs jättebra som fibersvetsare och installatör. Men! Det roligaste är helt klart gemenskapen i vår arbetsgrupp och allt kul man får uppleva under arbetsdagen när man jobbar med gänget. Vi har så jäkla kul ihop!, avslutar Fredrik.

Senaste nytt

Jag älskar att överträffa kundens förväntningar!

Jag älskar att överträffa kundens förväntningar!

Filip Svensson jobbar som servicetekniker på Teleservice. Hans huvuduppgift är att åka ut till våra bredbandskunder som gjort en felanmälan, men för Filip handlar hans jobb om mycket mer. Han brinner för att ta hand om våra kunder och att se till så de känner sig...

Insamling för Ukraina

Insamling för Ukraina

Det som händer i Ukraina är helt ofattbart och drabbar civilbefolkningen mycket hårt. Teleservice har startat intern insamling för UkrainaUnder mars månad har vi på Teleservice en intern insamling hos UNHCR för att stödja det humanitära arbetet i det krigsdrabbade...