fbpx

Lyby – en fiberkorsning

sep 7, 2018

För närvarande är det ett frenetiskt arbete i byn Lyby utanför Hörby. Flera arbetslag jobbar tillsammans för att knyta samman flera orter med Teleservice fibernät. Många maskiner och mycket personal arbetar med att gräva stamnät. Samtidigt gräver vi ner klientanslutningar för att koppla upp Lybyborna till internet.

6 grävmaskiner tillsammans

I dagsläget är inte mindre än 6 grävmaskiner igång och arbetar inom ett par hundra meter. Nicklas Byrlén är en av grävarna som för tillfället har kopplat en kabelplog monterad i stället för skopa i sin grävmaskin. Med den drar han ett smalt och djupt spår bara några decimeter från asfalten i vägbanan. Eftersom det är ganska stenigt plogar han först med bladet för att få bort de stora stenarna. Därefter kopplar han på dukten (fiberslangen) och en söktråd för att kunna hitta dukten igen. Det finns ju ingen metall i röret och fibern är ju av glas, så därför kompletterar man med en söktråd. Annars blir fibern osynlig för alla mätinstrument. Om man inte ser fibern, så är ju risken större att den blir avgrävd.

På ett fält en bit bort står Tony Olsen med skopan i marken. Här grävs en bredare och djupare sträcka. Här är det flera olika rör som ska grävas ner. Först är det stamnät som ska grävas ner. Det är fiber som dras mellan större brunnar och de har plats för väldigt många fiber. Sedan är det också klientfiber som läggs ner. Från den kan man sedan koppla in ett antal klienter.

– Sedan lägger vi ner ytterligare en tom slang ifall någon skulle behöva den senare.

Mjukare åkermark

Till skillnad från den steniga terräng som Nicklas behövde ta sig igenom för att lägga ner klientfibern, så ser det ut att vara mjuk matjord i Tonys hål.

– När vi passerade kyrkan var det mycket sten, men idag är det jag som har dragit vinstlotten. När det är som bäst förutsättningar och man har flyt kan man gräva 600 meter på en dag. Men det händer ganska sällan. Ibland får man kämpa en hel dag och ändå nöja sig med 50 meter.

Efter att Andreas har kopplat ihop en skarv mellan två rör så lägger han ner allt i rännan igen. Sedan är det bara att skyffla igen. Efter en liten stunds återställning syns det knappt några tecken på att någon varit i åkern.

Senaste nytt

Jag älskar att överträffa kundens förväntningar!

Jag älskar att överträffa kundens förväntningar!

Filip Svensson jobbar som servicetekniker på Teleservice. Hans huvuduppgift är att åka ut till våra bredbandskunder som gjort en felanmälan, men för Filip handlar hans jobb om mycket mer. Han brinner för att ta hand om våra kunder och att se till så de känner sig...

Insamling för Ukraina

Insamling för Ukraina

Det som händer i Ukraina är helt ofattbart och drabbar civilbefolkningen mycket hårt. Teleservice har startat intern insamling för UkrainaUnder mars månad har vi på Teleservice en intern insamling hos UNHCR för att stödja det humanitära arbetet i det krigsdrabbade...